Kiemelt bejegyzés

1%

Ha még nem döntött adója 1%-ának felhasználásáról, gondoljon arra, hogy azzal a József Attila Társaság működését segítheti. A József Attil...

Szépségkoldusok

MŰVÉSZBARÁTSÁGOK
Felolvasó-színházi bemutató
a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2015. április 12., vasárnap, 15:00 órakor

Valachi Anna
SZÉPSÉGKOLDUSOK
című dokumentumdrámája
Juhász Gyula, Kilényi Irma és József Attila kapcsolatárólMester és tanítvány párhuzamos életrajzi drámája annak a tizenöt évnek az eseményeit öleli fel, melynek során a Szépség koldusa című első kötetével Juhász Gyula barátságát elnyerő, 17 éves József Attila nagy költővé vált, míg a Nyugat első nemzedékének megbecsült poétája, a vidéki létformától szenvedve, fokozatosan elvesztette önnön tehetségébe vetett hitét, fölhagyott az írással, és az önkéntes halált választotta.

Az irodalmi dokumentumok alapján írt dráma megrendítően mutatja be Juhász Gyula lelki leépülésének folyamatát – egyúttal az önsorsrontó tanítvány különös átváltozását, amelyet a gyászreakció váltott ki. Tudjuk: a személyes kudarcok és a hiábavalóság érzése miatt Balatonszárszón maga is „szellemi apja” életmegoldási mintáját követte. Haláluk után pedig Juhász Gyula utolsó, titkolt szerelmének kilétére is fény derült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése