Kiemelt bejegyzés

1%

Ha még nem döntött adója 1%-ának felhasználásáról, gondoljon arra, hogy azzal a József Attila Társaság működését segítheti. A József Attil...

József Attila-szobor Moszkvában

Öt évvel ezelőtt írták..."Tisztelgés a "leleplező" költő előtt Moszkvában is van szobra József Attilának Először avattak magyar szobrot Oroszországban. A József Attilának emléket állító alkotásnak tegnaptól a moszkvai Idegennyelvi és Irodalmi Intézet udvara ad otthont, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Nyilas Gergely, Népszabadság, 2005. április 15.

A borongós esős idő ellenére mintegy ötvenen jöttek el Janzer Frigyes szobrászművész alkotásának felavatására a Kreml és a Vörös tér közelében található intézetbe.

- Talán furcsa, hogy a nálunk található tizenhárom szobor nem csak íróknak és költőknek állít emléket - mondta lapunknak a moszkvai intézet igazgatója, Jekatyerina Genyijeva. - Az itt álló Gandhi, Machiavelli - akinek Firenzén kívül egyedül itt áll emlékműve -, Abraham Lincoln, Charles Dickens, Heinrich Heine, vagy Raoul Wallenberg (!) személyét azonban összeköti az élet tisztelete, az önfeláldozás és a képesség a hatalom lényegének felismerésére - hangoztatta Genyijeva.

Az orosz irodalomtudós szavait megerősítette a szoboravatáson részt vevő Kontra Ferenc magyar nagykövet és Kiss Ilona, a moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatója után felszólaló Szilágyi Ákos. Az irodalmár-esztéta szerint József Attila a XX. század legapokaliptikusabb költője volt, a szó eredeti értelmében. A kifejezés leleplezést jelent, márpedig a Szovjetunióban proletárköltőként ismert József Attila képes volt a világ pőre valóságát megfogalmazni. A "leleplező" költő szobrának leleplezése Harsányi László, a Magyar Kulturális Alap elnökének szavai szerint törlesztés abból a szeretethiányból, amely a költő 1937-es halálakor a világot jellemezte.

A szoboravatást irodalmi délután követte, ahol József Attila verseit Szilágyi Ákos kommentárjainak kíséretében a moszkvai Taganka színház színészei oroszul, a szolnoki Szigligeti színház színészei pedig magyarul mondták el. Este a szolnoki társulat a Csehov Színházban a Presznyakov fivérek Magyarországon is bemutatott darabját, a Terrorizmust adta elő.

Moszkva, 2005. április 15." (http://www.nol.hu/archivum/archiv-358979).